Scoil: Ceathramhadh Garbh (uimhir rolla ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Shionnacháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    leis an mBreathnach go raibh go leor olann aige agus go gcaithfeadh sé an cíos d'árdú air, agus go bhfuighid sé neart airgid ar an olann a d'iocfadh an cíos dhó.
    Dá ndéáradh na báillí leis go raibh duine ar bith san áit nar thaithnigh leo, chuirfeadh sé as a seilbh an duine sin, agus dá n-abróchadh aon duine saidhbhir leis go mba mhaith leis a leitheid seo de bhaile a bheith aige, chuirfeadh an Tighearna Liathtroime daoine an bhaile as seilbh agus thiubradh sé an baile do'n duine saidhbhir.
    Fear deas dob' eadh an Tighearna Mountmorris. Níor chuir sé aon duine as a seilbh ariamh agus níor chuir sé droch-chíos ortha acht an oiread. Bhíodh comhuidhe air i Halla Eibhear i n-aice leis an bhFaírce. Marbhuighead é lá nuair a bhí sé ag teacht abhaile ó'n bhFáirche. Ní raibh fhios ag duine ar bith cé mharbhuigh é, ach amháin ag fear a bhí an gcárr leis, dar b'ainm dó Coirbín. Gealladh go leor airgid dó dá n-innseóchadh sé cé rinne é. Cailleadh an fear sin anuraidh agus níor innis sé ariamh é. Bhí brón ar gach duine nuair a chuala siad gur marbhuigheadh é mar thaithnigh sé le na daoine go léír.
    Micheál Ó Liodáin
    An Cloigeann, Co. na Gaillimhe