Scoil: Ceathramhadh Garbh (uimhir rolla ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Shionnacháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mhór iseadh é. Chonnaic na daoine soillse in aice leis agus chuala siad gleo istigh ann. Deirtear go bhfuil go leor taidhbhsí agus sidheóga ann.
    Bhí lios eile i gCurrán, baile atá in aice le Uachtarárd. Bain na daoine é fadó mar bhí siad ag cur fataí ins an áit a bhí sé. Deirtear go bhfuair an fear a bhain é go leor arigead i bhfolach ann. Deirtear gur b'iad na Lochlannaigh a chuir an t-airgead sin i bhfolach. Deirtear go raibh cat fiadáin ag tabhairt aire don lios agus do'n ór, ach ó friothadh an t-ór ní fheiceann aoinne an cat.
    Bhí lios an-mhór ar fad sa gcnoc mór i n-aice leis an Mám ach bhain na daoine as an áit seo é mar bhí sé contabhairteach do bheithidhigh. Bhí sé thíos i lagán agus ní fheicidís é go dtuitfidís isteach ann. Ní raibh tada ann nuair a bhain siad é.
    Ní maith le daoine an sgeach gheal a bhaint mar creideann siad gur b'iad na sidheoga a chuir iad. Siné an fáth nár mhaith le na daoine aon lios do bhaint mar is minic a bhíonn sgeach gheal i n-aice le lios, agus ní fhéadfaidís an lios a bhaint gan an sgeach a bhaint. Timpeall deich mbliana ó shoin bhain fear thart annseo sgeach gheal a bhí ag fás ós cionn tobair. Nuair d'éírigh sé ar maidin lá'r na bhárach ní raibh ribe gruaige ag fás ar a cheann ná ar a éadan. Ní gáh dhó é feín a bhearradh ó shoin.
    Pádraig Ó Droighneáin