Scoil: Ceathramhadh Garbh (uimhir rolla ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Shionnacháin

1. 1) Deirtear go leigheasfadh anal gandail crios-galar ar pháiste óg.
    2) Leigheasfadh teagasc fear capaill bháín trioch ar malrach.
    3) Nuair a bhionn muineál tinn ar dhuine, deir na sean-daoine go leigheasfadh salann rósta fillte i n-éadach olna é.
    4) Deirtear go leigheasfadh bran te pian i gcluais duine
    5) Deirtear go leigheasfaidhe pian i bhfiacal duine dá gcuirfeadh sé frog in a bhéal agus trí scread a bhaint as ann.
    6) Deirtear go leigheasfadh cupóga sráide droch-ghearradh. Cupóga Chruach Phadraig ainm eile atá ortha.
    7) Leigheasfadh sugh neantó bruitíneach ar duine. Bruithtear na neantóga i mbainne agus óltar an bainne annsin.
    8) Deirtear go bhfuil an seachtmhadh mac i n-ann gach galar a leigheas acht is rí-annamh a bhíonn an seachtmhadh mac ann.
  2. 1) Tá leigheas i dteanga sionnaigh le h-aghaidh aon ghearradh a bhíonn ar dhuine. Is féidir leis dealg a bhaint as chois duine.
    2) Tá sé rádithe dá n-ólfadh duine bainne asail nuair a bheadh an trioch air go leigheasfaidhe é. Bhí sé de nós ag na daoine fadó, iarraidh ar dhuine a mbeadh capall bán aige, cad é an leigheas a bhí aige do thrioch agus cibé céard a déarfadh sé dá ndéanfadh an duine é sin go
      1. cleachtas an leighis
    Úna Ní Dhroighneáin