Scoil: An Fháirche (Buachaillí)

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Énrí Ó Máille

Ar an leathanach seo

1. Bhí tighearna talmhan ann tamall ó shoin. Tighearna Árdoileán an t-ainm a bhí air. Bhí sé in a chomhnuidhe I gcaisleán Ceapachorcóige. Bhí ós cionn trí chéad tionóntaí sa duichthe a bhí aige, bhí go leór aca an bhocht agus bhí sé an-chruaidh ortha an chios a íoc mar bhí an chios mór ortha an t-am sin. Nuair a bhiodh tionóntaí bochta ann nach mbeadh I ndon an cios a íoc chuireadh báillí an tighearna amach iad. Dá mbeadh gabhaltas ar bith ag tionónta a bheadh ag teastáil ón tighearna caithfheadh sé é a thabhairt suas dhó agus is minic a gheobhfadh sé droch ghabhaltas in a áit. Bhí dúichthe an tighearna ó Tír na Cilleadh go Cunga. Bhí go leór gan dúichthe faoí choill aige.
    Seán Ó Cadhain
    Pádraig Ó Cadhain