Scoil: An Fháirche (Buachaillí)

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Énrí Ó Máille

Ar an leathanach seo

1. Bhí tíghearna Árdiláun in a chomhnuidhe thoin in aice le Chunga i g-Ceappa Chorcóige. Bhí Báilí aige agus bhíodh sé ag tabhairt próiseanna do na tuinóntaí ar fud na dúichthe.
    Bhí sé lá ag leagann próiseanna thíar af a Droma agus gabh na daoine é agus marbhuigh siad é. Níor mhaith leó go gcluinfeadh an tíghearna é agus chur siad síos i mála é agus chaith siad an mála amach i Loch Measca.
    Le linn aimsire fríthead amach é agus crochadh daoine mar gheall air. Deirtear gur crochadh cuid acú san cágcóir. Níor chuir tíghearna Árdiláun mórán daoine amach in am ar bith.
    Liam Breathnach
    Seán Breathnach