Scoil: Ros Muc

Ros Muc, Co. na Gaillimhe
Stiofán Ó hOisín

1. Ciste Óir i bhFolach
    Deirtear go bhfuil pota óir i bhFolach i Ros Dubh áit éigin in aice leis an gcósta. Is iad na Lochlannaigh a chuir ann é. Deireann na seandaoine dá mbeifeá ag iarraidh an saibras a fháil dul go dtí an áit Dé Domhnaigh nuair a bheadh an t-aifreann ar siúl agus cat dubh a thabhairt in éineacht leat agus nuair a bheadh an sagart ag ardú na cailíse san aifreann an áit a chuardú go maith go m'bfhéidir go bhfaighfeá é i bhfolach. Ollphéist atá ag tabhairt aire dó agus níor mhór duit a bheith ar aire ar faitíos go mbéarfadh an ollphéist ort.
    Deirtear go bhfuil fear raibh fear an cúpla céad bliain ó shin agus gur beag rud nach raibh ina chumas a dhéanamh. Agus d'iarr na daoine air ansin an mbeadh sé in am an pota óir a fháil agus ar ndáigh dúirt sé go mbeadh. Ní raibh aon teach i Ros Dubh an t-am
    Brenda Ní Máille
    Mícheál Ó Máille