Scoil: Camus (uimhir rolla 11290)

Camas, Co. na Gaillimhe
Pádraig S. Ó Conchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhí siad sgatham maith amach ar an bhfairrge chuaidh siad suas i gceann an bháid & ghlaoidheadar air & dúbhairt - "Gabh i leith go bhfeicfidh tú an breac mór atá annseo". Chuaidh & nuair a bhí sé ag breathnú síos sa bhfairrge mór airigh sé ariamh gur caitheadh amach sa bhfairrge é agus gur báthadh é.
    Chuaidh an triúr buachaillí abhaile & roinn siad an talamh eadtorra. B'fhada in a dhiadh sin a mhaireadar & ar feadh an ama sin níor tháinic troid ná easaontas eadtorra acht chaitheadar saoghal sona.
  2. Sgéal Ridire na Fairrge
    Bhí rí ins an domhan thoir fadó & bhí mac aige. Nuair a bhí sé bliadhan is fiche tháinig fear as an domhan thoir dár b'ainm Ridire na Fairrge. Thug sé leis é & nuair a bhí sé leath bealaighe amach ar an bhfairrge, d'fhuagar rí an domhain thoir air a mhac a thabhairt ar ais chuige faoi cheann lá agus bliadhain. Dúbhairt an Ridire go dtabharfadh. Tháinig an Ridire ar ais faoi cheann lá agus bliadhain agus bhí a athair ag iarraidh air fanacht sa mbaile. Acht dúbhairt an Ridire leis nách raibh sé sáthach foghlumtha & d'iarr sé é leigean i n-éinfeacht leis go ceann lá & bliadhain eile. Acht nuair a bhí sé leath bealaighe amach ar an bhfairrge, rinne an rí dearmad 'rádh
    AT0325: The Magician and his Pupil
    Cáit, Bean Uí Ghiobúin