Scoil: Camus (uimhir rolla 11290)

Camas, Co. na Gaillimhe
Pádraig S. Ó Conchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go dtáinic siad go Gleann an Uathbháis. Chuir sé inghean Rí an Domhain Thoir isteach sa cliabh. Tharraing Úr agus Ártúr suas é agus d'fhagadar Lá nDearg annsin. D'imthigh Lá nDearg go dtáinic sé isteach sa stábla. Bhuail sé diallaid agus srian ar an gcapall. D'imthigh leis sul dá mbéarfadh an ghaoth Mhárta a bhí 'n ndiaidh ortha go dtáinic siad abhaile. Nuair a tháinic siad abhaile bhí Ártúr agus Inghean Rí an Domhain ag dhol ag pósadh. Pósadh í féin agus Lá nDearg augs chuaidh siad abhaile agus chuir sé na trí fhiacla féin san athair thar éin trí fhiacla asail bheith ag an (triúr) bheirt mhac ann.
  2. Bhí rí in Éirinn fadó agus bhí mac aige agus 'sé an t-ainm a bhí air Céadtach. Ba mhaith leis é a chur ar scoil agus chuaidh sé do'n Domhan Thoir. An lá céadna bhí Rí an Domhain Thoir ag cur a mhac fhéin ar sgoil. An
    Séamas Ó Tuathail
    Gleann Trasna, Co. na Gaillimhe