Scoil: Camus (uimhir rolla 11290)

Camas, Co. na Gaillimhe
Pádraig S. Ó Conchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mháthair a theacht go dtí an cladach agus chuaidh siad amach ar an bhfairrge. Ní raibh siad i bhfad amuigh nuair a chonnaic siad breac breagh ag ceann an bháid agus chaith siad amach an t-athair agus an mháthair agus báthadh iad. Bhí an teach agus an bád acu féin uaidh sin amach.
  2. Méanfhadhach:- Bhí sé ag cinnt ar na daoine fadó aon leigheas a fhághailt do'n galar seo agus cailltí go leór acu leis. Sé'n leigheas a fuaireadar ar deireadh Croch Chéasta a chur ortha 'chuile uair dá dtagadh sé ortha.
    Nuair gearrtaí le cloich iad d'fhághadh siad píosa do'n chloich agus mhionuighead siad é ar nóis gainimh. Annsin chuireadh siad leis an ngearradh é agus chreasuigheadh sé é taobh istigh de sheachtmhain -
    Dealg:- Uair ar bith a dtéigheadh dealg 'na láimh nó 'na gcois agus é ag cinnt ortha é a bhaint amach, d'fhághadh siad
      1. cleachtas an leighis
    Beairle Cuimín