Scoil: Inistrághamhóir (uimhir rolla 15449)

Inis Treabhair, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Antoine Ó Loideáin Cláir P. Nic Gabhann

1. Peigín Leitir Móir
    I gCorr a Giolleaigh sa gCruimine in Oileán Leitir Móir a rugadh Peigín. Cailín an deas a bhí innti agus bhí sí dathauiail. Rinneadh an dán fuithi agus í sa gcliabhán. Phós sí agus cailleadh a fear. Phós sí athuair agus cailleadh í timcheall is dá scór bliadhain ó soin agus ina seanbhean sa Doirín Glas in aice lé staisiún na ngardaí Leitir Móir a fuair sí bás. Bhí mac léithi béo go dtí lé tamall gear ó shoin an bord ungthaí air.
    Do bhunu Mhic an Maoir (Stewart) do beadh Peigí. Máire Nic an Maoir ab ainm dá mathair sul ar phós sí. Donnallach dá bheadh athair Pheigí. Sí máthair Peigí Máire Nic an Maoir a rinne an dán. Lig bogadh an cliabhain ag arraidh Peigí a churn a codladh a bhí sí nuair a cheap sí an dán. An Frank Mór go bfuil tagairt do sa dán Mac do Sinead Ní Ceachnasaigh do beadh é. Bhí siad na gcoinaidhe I Leitir-móir, an áit a bhfuil staisiún na ngárdaí anois. Tigearna Talmhan do beadh Frank.
    Ó Eibhlín Ní Bháill óna Máthair Cáit 55 bliadháin.
    Eibhlín Ní Bháill