Scoil: Ros Cathail (Buachaillí)

Ros Cathail, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Donnchadha

Bhí dearbhráthair le mo sheanathair i na chomhnuidhe ar an mbaile seo an Dún bán fadó.

Bhí dearbhráthair le mo sheanathair i na chomhnuidhe ar an mbaile seo an Dún Bán fadó. Pádraig Breathnach a bhí mar ainm air. Bhí sé ceithre sgór de bhlaidhanta nuair a cailleadh é agus té sé caillte le naoi mbliana dhéag anois.
    Lá amháin nuair a bhí se na fhear óg, bhí se ag dul amach ar an sliabh ag ceangal creorach. Bhí crumash Deánta de féur i na lámh aige. Tá sean-gharrdha sléibhe i naice lé Dún bán agus tugann siad Doirín air. Nuair a bhí sé a' dul - thar an garrdha seo chonnaic se lan barraille óir buidhe ann. Chaith sé an crumasg uaidh agus rith sé abaile le h-áthas agus le conghnamh a fhághail chun an ór a thógail. Nuair a tháinig se ar ais ní raibh tásh na tuairish ar an ór agus ní raibh sé lé feiceál i n-áit ar bith. Séard a cheap na sean-daoine go raibh an seamróg
    Éamonn Breathnach
    An Dún, Co. na Gaillimhe