Scoil: Ros Cathail (Buachaillí)

Ros Cathail, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Donnchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    oltar é mar tá sé an-dheas. Tugtar gruth buidhe air agus deirtear gur beata ó Neamh é. Tá go leor sgealta innsighche faoí bleágan na mbo. Deirtear gur ceart bail ó Dia a cur ar duine nuair a bhíos sé ag bleaghan na mbó. Nuair a gheibheas duine bainne ón g-comhursain deireann sé go mba slán a mháithre[ach?] agus bean a roinnte. Má doirtear an bainne nuair á bhíons an bean ag crud na mbo deireann sí go mbá slán a mháithreach. Bfeidir gur teastuigh sé san áit ar imthigh sé.
    Chuala me an sgeal seo. Aon uair amhán [!] bhí bean ag bleághan bo ar an sliab. Bhí an bo ag tal agus céard a rithfead tairti amach act girrfiadh Sgannrad an bhó agus tug sí leim agus doirt si an bainne. Muise mullach do chruite ort adeir an bhean leis an girrfiad. Nuair a cuala an girrfiadh sin sheas sé agus labhair se agus dubhairt Muise b'fhéidir gur theastuigh sé san
    Éamonn Breathnach
    An Dún, Co. na Gaillimhe