Scoil: Tulach Cadhain (uimhir rolla 8446)

Tulaigh Mhic Aodháin, Co. na Gaillimhe
Séamus Ó Duibhghiolla

Ní raibh sé indon a dhul thairis.
    Bhí a fhios go maith ag Pádhraig gur faoi na cloiche sin bheadh an croca óir agus chuir sé an “bóchaill” abhaile i gcoinne bir iarann leis an chloich do bhogadh. Cheap Pádhraig nuair a gheobhadh sé an “Bóchaill” imthighthe go mbeadh an saidhbhreas ar fad aige féin. Thóg sé an cloch agus bhí cana faoí. Bhí firín beag shíos ann agus séard dubhairt sé: “nár dhubhairt mé leat aréir leath de’n saidhbhreas a thabhairt de’n “bhóchaill.” Bheul anois mar gheall ar thú bheadh ró-ghlic ní gheobhadh tú tada,” agus leis sin d’imigh sé as amharc. Tá an rath sin le feicsint go fóill ach tá sé clúdaidhthe le sgeachaibh anois.
    I “Leisín na bPáiste san mbaile s’againne bíonn éan mór i gcomhnuidhe ann agus creideann na daoine gur aingeal atá ann ag faireadh. Tá an t-éan níos mó ná smólach agus níos lugha ná préachán. Deireann na sean-daoine go bhfuil an t-éan annsin leis na bliantaibh.
  2. Pósaidhthe
    Is ins an Inid agus in dhiaidh an Charghaois a phósann an chuid is mó des na daoine timcheall na h-áite seo, agus bíonn puis ar na mná nach mbíonn pósta roimh “Domhnach a Phuis”.i. an Domhnach roim Céadaoin na Luaithre.
      1. filíocht
    AT0910B: The Servant's Good Counsels