Scoil: Tulach Cadhain (uimhir rolla 8446)

Tulaigh Mhic Aodháin, Co. na Gaillimhe
Séamus Ó Duibhghiolla

leis. Seo cuid de.
    Ofráilimíd suas ár paidreacha ag glacadh buidheachais lé Dia, l'én A aon Mhac naomhtha lé trócaire agus grádh, agus lé trócaire ar ár n-anamnaibh, lé trócaire ar anamnaibh ár aithreacha agus máithreacha agus go speisíalta m'anam féin ar an lá deireanach agus seacht sinnsear an tighe seo.
  2. Chuala mé sean-scéal sa mbaile, acht níl fhios agam cé'n uair a thárla an eachtra atá innse inntí. Seo é.
    Bhí triúr (dr)dearbhratháir ins áit seo uair. Bhí a máthair ina chomhnuidhe in éinfeacht leo. Bhí beirt aca pósta ins an teach. Níor mhaith leis an beirt pósta an máthair a bheith i ngrádh leis an mac b'óige níos fearr ná leo féin. Oichdhe amháin bhí an mac imthighthe agus mharbhuigh an beirt an mháthair. Nuair a tháinig an mac eile abhaile, thóg sé a mháthair leis, agus d'imthigh sé leis. Bhí sé ag imeacht go maidin agus ar deire chonnaic sé droichead agus dubhairt sé go leigfeadh sé a scíth. Shuidhe sé síos ar an chlaidhe agus chonnaic sé teach i bhfad uaidh. D’fhág sé a mháthair annsin agus d’imthigh sí leis suas
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant
    Tomás Breathnach