School: Sgoil Mhuire (An Clochar)

An Spidéal, Co. na Gaillimhe
An tSr. Maelsheachlainn Seoighe

1. Seanscéal

Bhí ceathair dearbhreacha ann fadó agus ní raibh aon deis maireachtála acu. Chuaidh siad go ceann ceithre bóithre; chuaidh duine acu soir, duine siar, duine ó thuaidh, duine eile ó dheas.

Sean-Sgéal
    Bhí ceathair dearbreacha ann fadó agus ní raibh aon deis maireachtála acu. Chuaidh siad go cean ceithre bóithre; chuaidh duine acu soir, duine siar, duine ó thuaidh, duine eile ó dheas. Bhí duine aca le bheith in a tháilliúr, duine le bheith in a ghaduidhe, duine eile le bheith na fabhleára agus an duine eile le bheith na fear-fheasa. Chuaidh gach duine aca in-a treó fhéin annsin. Tháinig siad le chéile oidhche amháin amháin [!] le suípeár a bheith aca. Ní raibh siad acht ag tosnú at ithe, nuair a chúala siad go raibh inghean imtighthe ón Righ. Gheall an rí go leór airgead agus talamh don duine a gheobhadh Í Féachfaidh muid le Í fhághail arsa siad-san.
    Is deas an bréagán
    AT0653: The Four Skillful Brothers