School: Sgoil Mhuire (An Clochar)

An Spidéal, Co. Galway
An tSr. Maelsheachlainn Seoighe

1. Sean-Sgéal - An fear a díol a bhean.
    Bhí feilméar ann aon uair amháin. Pós sé bhean as an mbaile mór agus d'éirigh leó a bheith an t- saidhbhir. Bhí go leór stuich aca agus bhíodar ag dul ar aghaidh go mhaith. Ní raibh muirghín ar bith orra. Gach maidin d'eirigheadh an feilmear go h-an mhoch ag breathnughadh ar a cuid stuich. Maidin amháin dhá raibh sé ag breathnughadh orra. "Casadh fear leis agus d'fhiafruigh sé de, "Cé aca a b'fhearr leis, a bheith saidhbhir i dtús a shaoghail ná ar deireadh níor fhreagair an feilmhéar é, mar ní raibh fhios aige céard a déarfhadh sé.
    Nuair a chuaidh an feilméar abhaile, d'innis sé an sgéal dhá mhnaoí, agus dubhairt sise go m'éasga an ceist í sin a fhreagairt." Nach bhfuil fhios agat go mhaith." ar sise." go mb'fheárr dhuit a bheith saidhbhir in ndheireadh do shaoghail ná ar a tús, an fhaid is a tháir óg in dhon
    AT0938: Placidas (Eustacius)
    Máire Bean Uí Churraidhín