Scoil: Cill Éinne (uimhir rolla 12340)

Cill Éinne, Co. na Gaillimhe
Sr. P. Ó Domhnalláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dimthigh sí annsin agus ni raibh sí i bfad ag siubhail nuair a tháinig sí go dtí teacín beag. Bhuail sí ar an doras agus d'oscail buachaill an doras dí. D'íarr sí deoch uisge agus tug sé deoch dí, agus nuair a bhí sé ólta aice glac sí buidheachas leis. D'fiafruigh sé dhí cá raibh sí ag dhul mar sin, agus d'innis sí dhó. Dubhairt sé annsin le:
    "Tá aithbheal mór orm nach féidir liom thú a fághail ins an teach i bhfad mar ma beireann mo cuid dearbhrathaireacha ort cuireadh siad chun báis thú." "Cén fáth"? arse sise. "Mar is mar gheall ar ár ndeirbshúir á dhibir ár n-athair muid as a rioghacht" adeir an buachaill. Annsin bhí fios acú go deirbsúir agus dearbrathair a bhí ánn. Tháinig bród mór ar gach duine acu, agus d'fan an cailín ins an teach. Nuair a bí an cuid eile le teacht abhaile chur an buachaill i bfolach faoí toban í.
    Tháinig na dearbhrathaireacha eile abhaile agus nuair a bhí siad go léir ag ithe dubhairt an ceann is óige go raibh sgéal maith aige doibh. D'fiafruigh siad cé an sgéal é agus dubhairt sé "Ma geallann sibh dom nach marbochadh sibh an céad bhean a feiceas sibh." Dubhairt siad go ngealladh. Annsin d'innis sé dóib
    AT0451: The Maiden Who Seeks her Brothers
    Máire Ní Dhioráin