Scoil: Baile Nua (B) (uimhir rolla 9607)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Peadar P. Mac Conchoille

Ar an leathanach seo

1. Uair amháin tháinig fear abhaile ó America agus chuir sé faoi í teach ósta í Baile Átha Clíath. Bhí a lán airgid aige acht oidhche amháin goideadh uaidh é. Ní raibh fhios aige cé goid é agus d'innis sé a sgéal dhó Domhnaill Ó Conaill. Dubhairt Domhnaill leis croiceann bó a chuir ar san leabaidh. Rinne an fear mar d'orduigh dó.
    Nuair a tháinigh fear an tighe isteach san seomra chonnaic sé na h-adhairce agus na cosa. Cheap sé gurb é an diabhail féin a bhí ann agus cuireadh fios ar an t-sagairt. Bhí eolas aige-sinn faoi an sgéal agus dubhairt sé le fear an tíghe gur goideadh airgead as aréir agus é in codhladh. Annsin thug fear an tíghe do'n fear ó America.
    Pádraic Ó Ceannaigh
    Doirín, Co. na Gaillimhe