Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Tá dhá gabann sa bparáiste seó. Tá ceann aca i leacht-Seoirse agus ceann eile i dtóin Ruadh. Teach ceann tuighe atá ar an gCeardchain atá in dTóin Ruadh agus slinn atá ar an gCeardchain i Leacht-Seoirse.
    Cuma dúbhálta atá ar an doras. Níl ach teallach amháin i gCeardchain an pharáiste seó.
    Deirtear go bfhuil na píosaí beaga iarann a d-imtheochad dé'n inneoin go maith chun madaí a mbíod Fits orra a leigheasiú. Deirtear go bfhuil comacht ag an ngabhann agus má nígheann sé a lámha ins an t-uisge a fhúarann sé an t-iarann ann go n-áireóchaidh sé é féin láidir áras.
    Stráinséar iseadh an Gabha atá i dTóin Ruadh. Bhí sean-athar an gabhann atá i mBaile Chláir bhí sé indon fiacla na ndaoine a tharraingt le pionsúr nó le píosa sreangáin.