Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

cártaí go dtí go raibh sé in a mheadhon oidhche.
    Nuair a bhí sé ag teacht thar gheata na gceann ceard a bhí ag dul treasna an bhóthair roimhe acht cóiste in a raibh cómhra. Tháinigh cóiste eile na dhiaidh sin agus ceann eile. Chonnaic sé go raibh daoine istig ins gach cóiste. Nuair a bhí an coiste deire ag dul taris cuir fear a cheann amach agus bhlaoigh sé air agus "dubhairt sé leis an [!] misde leat marchuigeacht d'fhághail." Dubhairt sé nár misde leis agus isteach leis sa gcóiste. Níor stop siad ag rith go ndheachaidh siad go cnoc muidhe. Táinigh fáthach amach agus capall mór agus ceithre ruball air.
  2. Bhí tobar ann fadó ar tugadh Umar Draoidheachta. Bhí ainmidhe aisteach ag teacht as. Lá amáin bhí fear ag siubhal thart ann. Tháinigh mada mór dubh uisce aníos as an tobhar in aice an tobar agus dhá chloigeann agus dhá ruball móra fada air. Dubhairt an fear leis an mada dul thart ag siubhal ar fud na dúthaighe. Chuaidh an mada leis, ach, nuair a bhí siad píosa amhach, dubhairt an fear leis an mada, Is féidir liom rud ar bith a dhéanamh leat.
    Peadar Ó Móráin
    Cathair Ghabhann, Co. na Gaillimhe