Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Níor chuala mé go raibh mórán ainmhidhe allta ar an mbaile fadó ach amháin an sionnach,an bruc agus an girrfidh . Tá siad ann fós freisin.
    Pluais a bhíos ag an sionnach agus an bruc. Nior cualas an sgéul faoi gliceas an t-sionnaigh na an girrfiadh. Ach chualas go bhfuil leigheas acu mar nuair a beireann siad an sionnach baintear an teanga as mar deirtear go bhfuil sé go maith le dealg a thabhairt ar do cois nó do laimh.
    Ainmidhe beag nimneach eile is ead an firréad. An cuid dén baille a d'fhágffadh sé in a dhiaidh tá leigheas acu freisin déarfaidís go bhfuilsé go maithe le haghaidh an truich.
    Níl mórán Ainmidhe allta in mo baile féin anois ach seo na cinn is mó le rádh ann: - An mada ruadh. Tá sé an-a ghlic ar fad agus is minic a thug sé cearca ó na daoine agus isis minic a bhíos daoine ar a thoir agus madaidh acu.
    An Girrfidh, tá sé an-mhear agus ní déanann sé aon diogbhail ach mar sin fein marbhuigheann na doine iad. Is ins na sgeacha a chomnuigeas siad.
    An Broc, bíonn bola bréan air agus tá se chomh roighin le seilimide.
    An Easóg, ainmhidhe beag ruadh a bhfuil dúil