Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mór sa bfuil aice. Deanann sé dioghbhail agus tairbhe. Deirtear dá gcaitheadh sí smugairle leat go gcaillfidhe tú. Marbhuigeann sé luchain freisin. Tá faitcíos ar na daoine roimpí.
    An mactíre is ainmidhe mór trom é agus d'íosfadh sé daoine agus ní'l faithcíos air roimh duine ar bith.
    [Seamás Ó Grálaigh, Cluain Bigín, Baile Clár an Gaillimhe, Aois 67 tuairim?]
    Siad na h-ainmhidhe allt tá thart annseo ná an sionnach. Iosann sé girrfiad agus siciní géadha lacháin úain óga agus coileach feadha.
    Déanann sé poll síos san talamh agus foluigheann sé ins an bpoll sin, sa ló.
    Comhnuigheann an broc i bpoll mar an sionnac agus itheann sé coininí. Tagann sé amach san oidhce ag fiadhach dó féin.
    An giorrfiadh deanann sé leabadh do féin i dtom raithneach. Iosann sé féar glas agus glasraidhe. Tá an coinín mar an giarrfiadh ach déanann an coinín poll do féin síos sa dtalamh.
    An easóg ainmidhe beag é sin, a bhfuil iorball fada air. Marbhuigheann sé francaigh, lucóga agus coininí mar bíadh
    Micheál Ó Maoldhomhaigh
    An Chreig Bhuí, Co. na Gaillimhe