Scoil: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. na Gaillimhe
R. S. Ó Conaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tam seo. Chuaidh sé go dtí an solus agus shíl sé an madhadh drochmúinte a bhí aige a chur in dhiaidh an solus agus nuair a sgaoil sé uaidh an madadh dimtigh sé abhaile go mear is bhí sé indhi agus casadh Liam Ó Tnúthail dhó Chásaig agus chuaidh siad go dtí an solus aríst agus bhí sé aruighthe go dtí áit eile.
    Tóg Cásaigh misneach agus chuaidh sé i gcoinne na chleaitheannaí sa gcoill, agus bhí faithchíos ar Liam Ó Tnúthail dul go dtí é. Nuair a bhí cásaigh comh fada leis na claitheanna tháinig ‘Jack’ agus teasbáin sé an solus do. Chuaidh sé (an solus) súas ar bharr an crann annsin agus scaip sé i píosaíní ar fud an gcoill agus chuaidh an beirt abhaile agus iad ag deanamh gaisge
    Padhraig O Coincheanainn
    Micheál O Casaigh