Scoil: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. na Gaillimhe
R. S. Ó Conaill

Ar an leathanach seo

1. Deirtear go suibhlann an cat naoi míle de'n talamh gach oidhche agus go bhfeiceann I bhfad níos fearr san oidhche ná ins an lá. Taithnigheann bainne leis an gcat ach tá sé indhon é féin a beathú le locain agus éiníní.
    Deirtear gu'rbh í an cat a bhí ag na lochlannaigh an easóig agus tá an cat múinte indhon í a mharbhú, agus tá an t-easóg indhon na coiníní a mharbhú.
  2. Na cearcaí
    Iteann na cearcaí fataí bruitte, brúitte agus bran measca leo uair sa ló agus itheann siad go leor rudaí a geibheann siad. Beireann na cearcaí go leór uibheachaí agus sín é an caoi a bhíos beagan airgid ag bean an tighe mar díolann sí na h-uibheacha.
    Marbhuigheann bean an tighe cearc anois is aríst le h-aghaidh an dinnéar
    P. O Coinceanainn