Scoil: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Níl fios agam caidé'n dógh a ndeintí iad.
    Is annamh a gheobaidh siad feoil. Iasg is mó a bhíodh aca. Iasgaireacht an slighe bheatha is mó a bhí ag na daoine cois na farraige. Seo cuid de'n cineal éisg a gheobhaidh siad.- Balain, sgadain, murlais, glasain agus cuid mhór iasg eile. D'iththeadh siad faothugaí, agus bainní fosta.
    Bhíodh biadh spéisialta aca ar féilí áirithe.
    Bhíodh bruitíní aca ar oidhche Shamhna agus oidhche féile Brighde; agus bhíodh uibheacha aca ar Dhomhnach Casga agus bhíodh arán risíní aca oidhche Nodlaig.
    Ní thiocadh liom eolas a fhágháil fa tae theacht go dtí an ceanntar seo an chéad uair. Níor ghnáthach leis na daoine cupaí a bheith aca fadó. Bhí gúgain aca. Soithigh admuid a bhí ionnta. D'óladh siad an brocan agus a gcuid tae asta.
    Brighid Ní Earcáin, Tonn-bhán,
    An te a d'innis dom:- 20:10:1938