Scoil: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Lá amháin chuaidh fear bocht isteach i dtigh Colmcille. Bhí cáilin seirbhiseach sa chistineach agus d'iarr an fear déirce acht dubhairt sise dá dtabharfadh go mbéadh fearg ar Cholm. Ach annsin d'iarr an fear bocht chuid dén bháp a bhí bhruith ar an teinidh, ach ní thabharfhadh sí seo do ach oiread. Bhí go maith, d'imthigh an fear bocht agus thug an cáilin fé dear ago rabh an báp ag fás na fhéar. Bhí Colm sa teach agus d'innis sí dó. Ar an bhomaite d'fhágh Colm agus lean sé an fear déirce. Fá dhéireadh casadh an fear bocht é agus d'innis sé do Cholm gur teachtaire ó Dhia a bhí ann. Annsin d'fiafruigh an fear bocht dó má thug Dhia go leór do de rudaí saoghalta cad chuige nach dtug sé chroidhe do le
    Treasa Ní Fhríghil
    Seamús Ó Fríghil