School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

1. Dhá reilig atá sa phárroiste. Reilig Ghaedhealach i n-Árd an Aifrinn agus reilig Ghalldha Í Ros-na-Cille. Cuirtear daoine i ngach cheann aca. Déanamh drónuilleoghach atá ortha. Ní'l fothracha cille nó teampoll i n-aon ceann aca.
    Tá reilig Ros-na-Cille léibhealta, ach tá fanaidh ó thuaidh le reilig Árd an Aifrinn. Ní'l cruinn ar bith nó túir ag fás thart fá'n reilig.
    Tá tuambha amháin ag Árd an Aifrinn ag Síol Siadhail atá curtha ann agus sa bhliadhain 1785 a fuair Athraí Ó Siadhail bás. Bhí sé curtha céad uair san reilig i Ros-na-Cille agus annsin h-athruigheadh é go dtí'n reilig Gaedhealach i n-Árd an Aifrinn. Bá gnáthach na Gaedhil a chur i reilig Ros-na-Cille; ach annsin cuireadh stad leobtha agus chá leigfidhe aon nduine a chur
    Treasa Ní Fhríghil
    Gort na Trá, Co. Dhún na nGall