Scoil: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Bá ghnáthach páistí beaga a gheobhadh bás ins an tsean aimsir gan baisteadh a chur i náit nach mbíodh duine ar bith ag dul a chomhair. Ceallmuirí an t-ainm a beirtear ar an áit a bá ghnátach iad a chur ann.
    Tá cúpla áít i n-Dumach-Mhór ach bá ghnátach paistí beaga a chur ann. Cár chuirtear acht paistí nach rabh baistighthe ionnta. Ag Creig an Óir síos ag an fairrge agus (?) mbeinn na bPaistí agus ag Tobar Naomh Mhadóg.
    Ba ghnátach daoine móra a chur siar ag Tobar Naomh Mhadóg agus ag Creig an Óir fósta acht bhí áit spéisialta ag na paistí beaga. Ní chuití an duine ag beinn na bPaistí acht páístí beaga nach rabh baistighthe. Cuirtear paistí beaga a geobhadh bás anois gan bhaisteadh i Árd an
    Nóra Nic Giolla Cheara
    Dumhaigh Mhór, Co. Dhún na nGall