Scoil: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Sa t-sean am ba ghnáthach paistí gan baisteadh a chur i n-áit a dtabharfadh siad ceallmhuire air. Tá ceann aca i gCaiseal ar thalamh Sheámuis Ruadh, tá ceann eile aca i Méílle Mhór idir Baile-Thaobh-Rúsgaidh agus an Seán-Bhaile, agus tá ceann eile i bhFal-a-Naois ar thalamh Patric Phadaí. Tá sé ráidhthe go bhfuil sagart curtha ins an ceallmhuire agus feadfadh seo bheith fíor, nó tá leac na seasamh mar mharc ar an uaigh. Cá bhaintear usáid ar bith asta anois nó cuirtear na paistí uilig ins an reilig.
    Tá sé ráidhthe dá dtógfaidhe cloch ó uaigh aca seo agus a chumhailt trí uair ar an ruaidh go bhfuil sé na léigheas mhaith.
    Dá mbéádh coimthigh san pharróiste agus é fhágháil bhás bheireadh duine cinnte iasacht (?) a uaighe dó, agus rinneadh é go minic.
    Máire Ní Dhorráidin
    Diarmuid Ó Dorráidin