Scoil: Cruach Ros (uimhir rolla 15532)

Creamhros, Co. Dhún na nGall
Colm Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    amháin i roilig i mainistear Rath Maolain. Cuireadh tumba os a gcionn agus tá an tumba sin le feiceul go fóill.
    Thainic bean an chaptaoin isteach baidhte agus fáinne óir ar a mhéár. Ghéarr siad an mhéár duithe leis fháinne a fhághail.
    Thainic trí gunnaí móra isteach le stoirm aistí agus tá siad le feiceal in áit darb' ainm Grianphort go foill. Cuireadh ceann acu ar bhárr chnuic agus tugadh an t-ainm "Cannon Hill" ar an chnoc sin ó shoin. Tá an bheirt eile comhgarach ig déunamh ionaid cuaillí do gheafta. (?)
    Tugadh an t-ainm "Saldanha Head "ar an cinn tíre le thaobh ná h-áite a chuaidh sí síos. Rinn á mairnéulaigh a bhí uirthí amhrán fá dhaoine ná h-áite. Seo mar fuair ná scolaírí é :-

Come all you gallant sea-men bold
    That to the sea belong;