Scoil: Cruach Ros (uimhir rolla 15532)

Creamhros, Co. Dhún na nGall

LEIGHEASANNA DÓ SRÓN FOLA
    1) Ceangail an mhear bheag le córda
    2) Cur rud éígin fuar ar mhúineal an duine
    3) Cumduigh an clár-eadán le h-uisce
  2. Bhí fear annseo uair amháín agus bhí sé ag déanamh prionntanais circe dó dhuine sá chomhursanacht. Chuir sé í isteach beo i mála agus d'imthigh leis. Ar a bhealach chuaidh sé isteach i dteach eile agus d'fág an mála taobh amuigh dé'n doras. Bhí buachaill iomlataigh sa teach agus nuair a fuair sé amach caidé bhí sá mhála chuaidh sé agus bhain ná cluimhrigh duithe agus chuir isteach arais sa mhála í. Indiaidh tamaill thainig sé amach agus d'imthigh leis an mhála. Nuair a thainig sé go teach ná mná dubhairt sé go rabh an chearc a geall sé duithe leis beo beitheadhach. Scaolt sé béal an mhála agus thionntuigh é bun-os cionn. Bhí paistí sá teach agus thosuigh siad ag gaíridhe air.
      1. cleachtas an leighis
    Gaeilge
  3. Lá gaoithe móíre amháín bhí fear thuas ar bhár an toige ag iarraidh an tuighe a choinneal ar an cheann. Thainig a bhean amach agus d'iarr air a theacht anuas