Scoil: Cruach Ros (uimhir rolla 15532)

Creamhros, Co. Dhún na nGall
Colm Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus a fhágail ag Dia. D'freagair seisean í agus d'fhiafruigh duithe cé'n fáth a bhfágfadh sé ag an Té a bhí ag sciobhadh é as a lámha.
  2. Bhí fear ag dul ar bád ó Port an t-Salainn go dtí Bun Chrannaighe. Ar a theacht arais dó casadh fear leis agus d'fhiafruigh de an rabh sé in am ag an bhád ar maidin. Dubhairt sé go rabh mar go rabh sé ag dul thar an ghréin nuair abhí an droichead ag éirigh.
    Lá eile dubhairt sé go rabh sé ag dul suas an fargán agus lung faoí ná ascall nuair a chonnaic sé builbhín ag teacht anuas an Loch.
  3. 4) Uair amháín bhí buachaill ag coimhead caorach i bpáírc. Bhí ainm aige ar gach caora. Lá amháín bhí sagart ag dul thart, chonnaic sé an buachaill agus chuir ná paidreacha amach air. Ní rabh fhios ag an bhuachaill iad, agus theip air iad a fhoghluimh. Smaoitigh an sagart ar cleas. Bhaist sé ainm úr ar an uile chaora. Bhaist sé "Ár n-Athair" ar an cheud cheann, "Atá ar Neamh" ar an dara ceann agus mar sin de go rabh "An Paidir," criochnuighthe aige. Seachtmhain indiaidh seo bhí sé ag dul thar an pháirc ceudna agus chonnaic sé an buachaill ag caomeadh. D'fhiafruigh sé dó caidé bhí contrailte leis. Fríd smeacharnaigh d'innis sé dó'n sagart
    AT1833D: The Names of the Persons of the Holy Trinity