Scoil: An Gleann (uimhir rolla 14277)

An Gleann, Co. Dhún na nGall
Séamus Ó Domhnaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Lá amháin in a dhiaidh sin bhí an mháthair ag siubhal i gcoill. Bhí an mac ar shiubhal ag seilg. Tháinig an mháthair fhad le caislean. Chuaidh sí isteach agus thoisigh a dheánamh réidh béile dí féin agus d’a mac. Ní rabh an béile réidh aici nuair a tháinig fáthach mór isteach. Leig sé béic as féin agus chuir ceist uirthi caidé thug uirthi theacht isteach in a chaisleánsa
    D’innis sí dó nach rabh aici ach an mac amháin agus nach rabh teach ar bith dá gcuid féin aca. D’fhiafruigh sé duithe caidé’n cineál fir a bhí san mhac. Dubhairt sise gur fear an-láidir a bhí ann agus d’innis sé dó fá’n chlaidheamh a fuair sé.
    Dubhairt an fáthach nuair nach rabh seisean abalta an mac a chur ‘un báis ag troid leis go bhfuigheadh sé dóigh éigin lé deireadh a chur leis agus annsin go mbéadh an caisleán ag an bheirt aca dóbhtha féin nó go bpósfadh sé an bhean.
    Diarr sé ar an mháthair colleach a mharbhughadh agus nuair a thigeadh an mac abhaile braon dé’n fhuil a chur in a béal agus rádh gur sin an chead deór dé fhuil a croidhe agus muna bfuigheadh sí braon uisce as tobar a bhí san domhain thoir go gcaithfidh sí amach an deór dheireannach. Rinne sí sin.
    Eithne Ní Cheallaigh
    Toam, Co. Dhún na nGall