Scoil: An Gleann (uimhir rolla 14277)

An Gleann, Co. Dhún na nGall
Séamus Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. La amhain bhí Colmcille i mbaile i dTir Conaill. Chruinnigh muinntir an bhaile thart air agus thoisigh Colmcille ag innse gach rud dobhtha fa Dhia.
    D'éist siad go módhamhail leis ar dtús agus indiaidh talaill tamaill thoisgh siad ag gaire agus ag magadh faoi agus dubhairt siad nach rabh ann acht amadán. Stad an Naomh annsin agus dubhairt sé nach mbéadh an baile sin gan amadán nios mo. Agus is fíor an focal a dubhairt sé. Siubhail sé leis annsin.

Scéal eile fá Cholmcille
    Bhí Éach Bhán I gCul Buidhe uair amháin agus dubhairt Colmcille go mbéadh Each bhán i gomhnuidhe i gCul Buidhe. An fear ar leis an t-Each Bhan bhí dhá capall aige agus dhíol sé an t-Éach Bhán ag iarraidh breágoír a dheanamh de Colmcille. Acht nuair a tháinig sé abhaile bhí searrach a rabh dáth bhan air ag an capall eile a d'fhág sé sa baile. Agus ariamh o shoin tá éach bhán i gCul Buidhe.

Sceal fá Chloich Colmcille
    Tá cloch i dToraigh agus Cloch Colmcille an t-ainm atá air. Nuair a bhí Colmcille ag fágail Toraigh uair amhaín bheannaigh se cloch agus ó'n am sin duine ar bith a dhéanfaí (?)
        1. naoimh
    Cáit Ní Bhuidhe