School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Tomás Mac Fhionghaile

Tá a fear seo 77 bliadain d'aois. Fuair sé an sgeál seo o na mathair 60 bliadain o soin.
  2. Arán.
    I bhfad o shoin ní rabh arán geal an t-siopa ag duine ar bith. Ba e arán cruaidh déanta de mhín coirce agus preataí a bhí ag na daoine i bhfad o shoin. Níl an cinéal sin bidhe ag na daoine ins an am i lathair. An biodh ata aca anois, tá sé déanta de phlúr agus léor rudaí eile. Ba gnathach leis na daoine arán preataí a dheanamh agus ghnidhteor é i gcorr theach go fóill. D’fhafadh na daoine an cruithneacht iad féin agus chuireadh siod é ar shiubhail go dtí na muilneacha. Ní dheanadh siod an t-arán amach as rud ar bith speisealta, acht bhéodh an cinéal céadna aráin aca o bhliadhain go bliadhain. Meileodh cuid de na daoine an gráinne ins an bháile, acht chuireadh
    1. táirgí
    Cathal Mac Giolla Bhrighde