School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Tomás Mac Fhionghaile

1. Ba leis na tighearnaí talaimh an talamh roimhe seo agus níor leis na daoine é. Bhí cuid de na tighearnaí seo iongantach tíoranta ar na daoine bochta agus bhí cuid eile aca maith dóibh. Bhí an áit seo roinnte idir Farcaid agus Liatdruim. Bhí Liatdruim iongantach tíarantach ar na daoine bocht in amannaí agus ba mhinic a chur sé daoine amach as a seilbh nuair nach rabh siad abalta na fiacha a dhíol. Bhí Farsaid iongantach maith do na daoine bochta agus bheireadh sé spáis dobhtha fada go leór go bhfuigheadh siad caoi éígin leis na fiacha a dhíol. In amannaí ní ghlacfadh sé an t-airgead ó na daoine.
    Chuir Liatdruim bunadhas gach duine i Maodhbhaigh as seilbh a gcuid talaimh acht fuair siad arais é agus ni leigfeadh sé do na daoine móin a bhaint ar a gcuid talaimh fhéin. Fósta bhí sagart ina chomhnuidhe ar an Ghlaibhead agus bhí sé ina thighearna agus bhí sé iongantach maith do na daoine bochta.
    Máire Ní Ghallchobhair
    Na Dúnaibh, Co. Donegal