School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Tomás Mac Fhionghaile

1. Tighthe na Sean Aimsire.
    Ní rabh an seort céadna toighthe ag na daoine i bfhad ó shóin agus tá againn anois. Toighthe beaga ceann t-aighe a bhiodh ag na daoine i bhfad o shoin, agus toighthe sglataí atá againn anois. I bhfad o shoin ba ghnathach leis na daoine leabhaidh a bheith aca ins an chistin. Bhíodh an leabaidh aca istoigh i gcoirnéal de’n cistineach agus sé an t-ainm a tugadh ar an leabaidh sin na “leabaidh na cistineadh. Sé an mac is sine sa teach a chodhluigheadh ins an leabaidh sin. Bhíodh an téinidh ar an urlár i lár na cistineadh agus sé adhmad agus gcuis a dhóghadh siad ins an teinidh. Ní bhíodh lampaí ola ar bith ag na daoine i bhfad o shoin, mar tá againn anois agus ní ní bhíodh an seort ceadna coinnle aca as tá againn anois, mar
        1. buildings
    Gráinne Ní Ghallchobhair