Scoil: Más an Easa (B.) (uimhir rolla 14775)

Más an Easa, Co. Dhún na nGall
Prionnseas Mac Carraigh

agus bhí seisean i n-a shagairt, acht ní rabh fhios aici cá h-áit a rabh baint faoi.
    Cá rabh gleas aici a dhul a amharc air acht a dhul thart le marc an lán-mara.
    Shiubhal sí léithe agus bhí sí ag siubhal lá agus bliadhain da chuartughadh. Cuaidh sí isteach i dteach oidhche amháín agus d'iarr sí lóisdín. Dubhairt daoine an toighe go bhfuigheadh, acht bhí siadsan ag dul chun faire.
    "Rachaidh mise leat fosta," ars sise.
    "Is fearr duit gan a dhul nó is é an sagart atá marbh, agus b'feídir nach bfhuil feím ar bith do dhuine bhocht annsin" arsa siadsan.
    "Rachaidh mé libh an chéad ar bith" arsa sise.
    Nuair a chuaidh siad isteach, bhí achán dhuine ag amharc ar chorp an t-sagairt. Sheasuigh sise i gcúl an dorais, agus char dhubhairt sí a dhath. Nuair a fuair sí achán rud socair chuaidh sí suas, agus chuir sí an téadach síos de'n sagart.
    Annsin thainig bean i n-a rith uirthí, fuair sí gréím uirthí, agus chaith sí síos ar an urlár í, acht chár dhubhairt an bhean bhocht a dháth. Nuair a bhfuair sí faill, chuaidh sí chuig an leabaidh arais, acht chaith siad síos í ar an urlár
    Frank Mc Carry
    Teacher (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)