Scoil: Más an Easa (B.) (uimhir rolla 14775)

Más an Easa, Co. Dhún na nGall
Prionnseas Mac Carraigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean istoig i dTorach uair amháin agus bhí foighid mhór aici. Lá amháin nuair a bhí a fear, a mac, agus a dearbhráthair amuigh ag íasgaireach ar an fhairrge mhóir, Déirigh an t-ansa agus baitheadh an trúir.
    Ní rabh ag an mháthair annsin, act cailín beag, agus nuair a d'éirigh sí mór pósadh í, agus i gcoinn tamall beag bhí páiste aici fhein.
    Thainig an mháthair-mhór le aire a thabhairt do, acht b'éigin duithe dhul abhaile arais. |D'iarr an inghean uirthi gan dhul na bhaile, nó go dtiocfadh an fear, agus marbochaidh sí í gan an dínnear a bheith réidh.
    "Béidh mise annseo arais dul a dtigead sé" arsa sise.A cht rinne sí neamart a theacht in n-am, agus thainig an fear agus mharbh sé an bhean. Nuair a thainig an máthair-mhór casadh an fhuil uirthí ag teacht amach ar an doras. Char dhubhairt sí a dáth, acht d'iomchur sí acham rud go foighideach
    Ní rabh aici anois acht mac amhain
    Mrs Anne Shiels