Scoil: Caiseal na gCor (uimhir rolla 3294)

Caiseal na gCorr, Co. Dhún na nGall
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal (ar lean)

Bhí lánamhain ann aon uair amháin agus ní rabh clann ar bith acu. Bhí an fear íontach saidhbhir agus ní rabh sé ag tabhairt airgead.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    méid airgid a bhí aige a chur isteach ann. Rinne sé sin. Chuir sé isteach £500 ann.
    Anois, arsa'n fear leis an bhean, tá fíos agat go bhfuil mise maith ag snámh, agus cheangal sí a dhá láimh de chéile. D'iarr an fear ar an bhean dhul 'un deiridh, agus theacht go gasta, agus é a chaitheamh amach. Rinne an bhean sin, ach nuair a bhí sí ag cur a dhá láimh leis, thug seisean coiscéim amach as an bhealach, agus thuit sise amach sa' loch.
    Nuair a bhí sise amuigh thoisigh sí a sgairtigh ar an fhear cuidiúgadh leithe, ach dubhairt seisean leithe nach rabh sé ábalta, no gur cheangal sí a lámha. Bhí sí amuigh gur baitheadh í. Annsin chuaidh seisean 'na bháile, agus é
    Aodh Ó Gallchobhair
    Maighread Bean Uí Gallchobhair