Scoil: Caiseal na gCor (uimhir rolla 3294)

Caiseal na gCorr, Co. Dhún na nGall
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal

Bhí buachaill ann fad o shoin ar b'ainm do Seán agus bhí sé ina chomhnuidhe le na mháthair. Bhí siad ionntach bocht agus ní rabh mórán acu le h-ithe.

Sgéal
    Bhí buachaill ann fad o shoin ar b'ainm do Seán agus bhí sé ina chomhnuidhe le na mháthair. Bhí siad ionntach bocht agus ní rabh mórán acu le h-ithe. Lá amháin dubhairt a mháthair leis go rabh an t-am aige imthecht agus fasódh a chuartughadh.
    Lá aonaigh a bhi ann lá thar na bhárach agus dubhairt sé léithe go rachadh sé 'un aonaigh an lá sin agus go mbfeidir go bhfeicfeadh sé duine éigin a d'fhastochadh é.
    D'éirigh sé go luath maidin lá thar na bhárach agus rinne sé réidh le gabhail un aonaigh. D'imthigh sé leis agus ní rabh sé i bhfad gur shroich sé an t-aonach, Bhí sé ag gabhail thart leis tamall fada go dtí sa deireadh chonnaic sé fear anuas agus suas an tsráid.
    Máire Ní Dhubhthaigh
    An Bhealtaine Íochtarach, Co. Dhún na nGall