Scoil: Caiseal na gCor (uimhir rolla 3294)

Caiseal na gCorr, Co. Dhún na nGall
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    " Tá, " arsa seisean, " Tá mé ag cuartughadh fear an toighe seo." Chuir Máire ceist air cad chuige a rabh sé do. Dubhairt sé go dtearn fear as an cheathramhain spídeoracht air. Tá a chuid eallaigh arsa seisean ar féarach ar chuid féir daoine eile agus nil sé ag díol airgid ar bith leo. Nil sé ag díol cíosa no gearradh ach oiread arsa seisean. Conachan a bhí ar an fhear seo a rinne an spídeoracht, Spídeor a bhí ann.
    Chuaidh Máire ar an daoraidh agus thoisigh sí ar a cuid ranntaí beurla agus b'furust an beúrla a mholadh. Ní rachadh Máire amach a cuartugadh an fhir do agus d'iarr sí air fhéin a ghabhail agus a chuartugadh. Déirigh na cailíní a bhí ag obair agus d'fág a gcuid oibre uatha. Glac siad eagla. Bhí eagla ortha go sgalfadh Máire é mar gur fear de
    Seamus Ó Gallchobhair
    Cáit Ní Ghallchobhair