School: Cnoc an Stolaire (roll number 4740)

Cnoc an Stollaire, Co. Dhún na nGall
Seosamh Ó Gallchobhair

1. (continued from previous page)
    bhainfheadh an t' amharc as na súile agat agus a chairde a léitheid dé chathair ghalanta a fuair mé lé súidhe air cha d' tiocfhadh liom an deánadh a bhí uirthí a innse díobh. Bhí togha gach bídhe agus rogha gach díghe ann agus nuair a bhí an taé ólta ag an rígh thug sé amach an cíarsúr a b' fhíor dheise dó bhfacfháidh mé aríamh agus nuair a ghlan sé é fhéin leis chaith sé isteach sa teinidh é ar eagla go n' úsaidfheach sé an ceann ceadhna arís. Sin anois mó sgeal agaibh. Bhal a dúbhairt an rígh tá mé ag t' abhairt cead díobh pósadh anois agus thug sé cuid mhór airgid d'ón bheirt aca agus pósadh iad. Bh rud amhaín ag cur buadhartha ar an chailín óg í g' cómhnuidhe sé sin theacht go bhfeicfheadh sí an teach galanta in éirinn. Thainig síad ach faraor géar cailleadh an long agus ní thainig fa thír ach an t' Éireannach. Thainig sé na bhaile annsin agus chómhnuígh sé le na athair agus lé na mháthair í n' Gaillimh.
    AT1455: The Hard‑hearted Fiancée
    Máire Ní g Cionnlaoi