School: Cnoc an Stolaire (roll number 4740)

Cnoc an Stollaire, Co. Donegal
Seosamh Ó Gallchobhair

1. Rígh Fraoch.
    Bhí sean lánamhain na g' cómhnúidhe thiár í n' gaillimh fadó shoin agus ní rabh aca ach mac amháin agus leóga bhí síad go beó bocht gan oiread aca agus dhíolfadh an cíos díobhtha. Ba ghnáthach leis an áthair a bhéith í g' cómhnúidhe ag baint fraoch agus sé an leas ainm a tugadh air nó rí fraoch. Uair amháin díarr an t' áthair ar an mhac an bhó a thabhairt leis un aonáigh agus í a dhíol. Chuáidh sé chun aonáigh leis an bhó agus nuair a fuair sé lúach na bó thug sé agáidh thar sáile agus rún aige gan pilleadh go deó. Lá amháin da rabh sé ag siúbhal sráide í Sasain casadh cailín óg air agus thuit sí í n' grádh leis cé go rabh a chuid gruaige (níos fuide) ag fás amach fríd an bhearad agus bhí oiread paistí ar a bhríste agus go rabh siad ag tuitim indiáidh achan coisceim a
    AT1455: The Hard‑hearted Fiancée
    Máire Ní g Cionnlaoi