Scoil: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Domhnall Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ar maidín thug an t-sean-lánamhain leobhtha an brachán fuar-bhruithte agus d’ól siad a sáith de. Nuair a chonnaic Seaghan iad ag ól an bhracháin thoisigh sé a gháiridhe. D’éirigh fear an toighe ‘n-a sheasamh agus d’fhiafruigh sé comh feargach do Sheaghan, caidé ‘n t-adhbhar a bhí aige leis an dá gháire sin. Níor labhair Seaghan ach is binn béal ‘na thost. Dubhairt fear an toighe go gcuirfeadh sé amach as an teach é, agus chead aige imtheacht leis i mbéal a cinn mar n-innsigheadh sé adhbhar an dá gáire ach ní do dhuine a gháire. Níor labhair Seaghan.
    D’iarr an fear air éirigh go tapaidh agus na slatacha a raibh sé ag méaradadh ortha le seacht mbliadna a chartughadh amach as a’ teach. D’éirigh Seaghan go fuar- bhruithte, chruinnigh leis iomlan na slatach agus chuaidh amach leo. Thoisigh sé a sháthadh na slatach sa talamh agus ní’l aon shlat dar shaith sé nar fás crann mór ann a háit. Anns an deireadh bhí
    Nuala Ní Bhaoighill
    Loch na nDeorán, Co. Dhún na nGall