Scoil: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Domhnall Ó Baoighill

An Cat agus an Muilteoir

An Cat agus an Muilteóir

Bhí muilteóir ann fad ó shoin agus bhí triúr mac aige, agus ní raibh sé ró-sháidhbhir. Ní raibh aige ach sean mhuileann, sean-asal, agus cat mór, bán. Bhuail tinneas trom an duine bocht agus ba' an chuma a bhí air nach bhfuigheadh sé biseach. Bhí a lá shuas agus d'aithin sé fhéin go raibh. Scairt sé i láthair ar a thriúr mac go roinnfeadh sé a chuid sáidhbhreas ortha. Thug sé an muileann do'n mhac a ba' sine, an asal dó'n dara mac, agus an cat dó'n mhac a b'óige. Bhí an tríomhadh fear mío-shásta i gceart cionnas nár fágadh aige ach cat mór bán.
"Thig le mo bheirt dearbhrathar", ars an fear óg leis féin, "dóigh mhaith go leor a bheith ortha. Thig le fear aca a bheith ag meilt sa muileann, agus thig leis an fhear eile an min a mhillfear a dhíol ar fud na háite leis an asal. Ach faoi Dia, caidé thig liom-sa a dheanamh mar marbhuigheadh mé an cat mór bán agus

Máire Ní Grianna
Síghle Ní Grianna