Scoil: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Domhnall Ó Baoighill

tamall meabhrughadh a deanamh dubhairt sé “margadh é”.
    Fuair Páidí chúig chéad punnta annsin ar son an hata. Chuaidh an fear uasal isteach go teach tabhairne agus scairt sé ar phionnta. Chraith sé an hata trí huaire.
    “Nach bhfeiceann tú mo hata?” ars’ an duine uasal, nuair nach raibh an briseadh ag teacht anall chuige.
    “Sé an t-airgead atá a dhith orm-sa” arsa fear na tabhairne, “agus is é a b’fhearr liom a fheiceail agus can é do hata-sa” agus chaith sé an duine uasal amach ar an doras.
    Chuaidh Páidí ‘n-a bhaile go Condae na Midhe agus a chúig chéad punnta ann a phóca leis. Cheannuigh sé feirm talaimh ní b’fhearr ná bhí ag a athair, thoisigh sé a feirmeóireacht agus i gcionn tamaill bhi sé n-a fear sháidhbhir.
    AT1539: Cleverness and Gullibility
    Donnchadh Ó Baoighill