Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall ac Suibhne

1. Scéal (ar lean)

Bhí bean agus fear ann uair amháin agus bhí dhá mac déag de teaglach acú. I gcomhnuidhe bíodh an bean ag rádh gur maith léithe ingean a beith acú.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    a bhean fhéin a rinne ar siubhal leis an leanbh. d’orduigh an prionnsa agus an bhainrioghain an bhainrioghain óg a dhoghad agus bhí an lá leagtha amach acú lé í a dhóghad. Nuair a rinne an cailín suas an t-am bhí sé suas go dtí’n t-am a rabh na cultacha le bheith déanta aicí. Rinne sí na cultacha agus bhí siad deánta aicí fada go leor sul a rabh sí fhéin le doghadh. An lá bhí sí le dóghadh thug siad amach bairille tar agus pionainn choirce agus aibhleóg dhearg.
    Ins an bhomaite sin thainic an tsidheog agus an leabh léithe agus tamall beag ina dhiaidh sin tháinic an dá mac déag agus dá réir mar bhí na mic ag teacht bhí sise ag caitheamh dá culaith déag ar achan duine acú. Bhí iongantas ar an bhainrioghain agus ar an phrionnsa an sgaifte a bhí cruinnighthe. Chuir an tsidheóg ceist ar an tsean- bhainrioghain cé a chaith amach an leanbh. Níor mhaith leis an bhainrioghain dhul ar a tóin ann agus d’aontuigh an dá mhac déag leis an tsidheóg.
    Thug an t-sidheóg amach an leanbh a’s faoi na h-eitleóig agus d’innis
    AT0451: The Maiden Who Seeks her Brothers