Scoil: Doire Thanaidhe (uimhir rolla 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Dhún na nGall
M. Ní Amhalaghaidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bidh daobhtha, sé an doigh a sgáirteochaidh ortha - dioc, dioc, dioc, no dúci, dúci, dúci, nó corr uáir éile dioc, dioc, deoc. Sé an (doigh) t’ainm ata ar theach na gcearc - ‘cró.
    Sé an doigh a n’aithnighthear ar na h-éanacha óga cia ca cuiligh nó ceárca atá ionnta. - Nuair bhionn na h-éanacha bordaí ar coicthios nó mí, bionn cirín fáda ar na cuiligh agus níl ann ach gó bfeichtear ar ceárca é. Éireogaí a tugtar ar na ceárca núair atá siad og. Is fearr i bhfad uibheacha lochann nó uibheacha cearc cionnus gó bhfuil siad nios láidre na iad, tá siad níos mó na iad fosta. Ach tá ná ceárca i bhfad níos gaiste agus nios luth-chosach nó ná láchainn.
    Anna Ní Duibheannaigh
    Doire Leac Chonaill Thuaidh, Co. Dhún na nGall