Scoil: Doire Thanaidhe (uimhir rolla 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Dhún na nGall
M. Ní Amhalaghaidh

1. Ag Déanamh Coinnle.
    I bfad o shoin nuair nach rabh lampaí ar bith sa tír bá gnáthach leis na daoiní gléas soluis a dheanamh. Tharraingeochadh siad gráinín feaga agus d’fagfadh siad áit eighinteacht iad mbéadh siad feoidhte go maith, annsin gheobhadh siad leadhb ime no geireach agus léigheadh siad é i miasc agus cháithfeadh siad na feaga isteach ann acht roimhe sin bhainfeadh siad deireadh an craiceann glas daobhtha. Annsin nuair a bhéadh siad tamailt ann thógfadh siad amach iad agus cróchfaidhe o’s cionn na teineadh iad agus achan oidhche ní rabh le déanamh acht ceann a tharraingt amach agus é a shaitfeadh síos i spadair móna agus mhairfeadh sin go h-am codlata.
    Bhí gléas eile solus acu i bfad o shoin sé sin gheobhadh siad gíota dé guimhais maith tirim a bhéadh feoidhte go maith agus sháithfaidhe sin síos i fád mónadh agus nuair a bhéadh sé dóighte go dtí an fód rachadh siad a luighe, corr uair bhéadh coinnil leith-phighinn acu as is iongantach annamh.
    Aodh Mac Criada
    Doire Leac Chonaill Thuaidh, Co. Dhún na nGall